хомеопатија.мк - се за хомеопатија на едно место ...
ГАИА
ПочетнаПроектиАдресарЗа насКонтакт   Изберете јазик:  EnМк
   Хомеопатија?    СтатииЛинкови  Курсеви за хомеопатија  Школа за хомеопатија  Најава за студенти

Сулфур

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages...
Статија: Справување со „проблематичните“ деца
Статија: Справување со „проблематичните“ деца ...


Како детето учи и сознава за светот околу него? Што се може да ја наруши нивната концентрација и внимание? Во кои норми може да ја дефинираме концентрацијата? И како хомеопатијата може да им помогне на децата со нарушено внимание?
 Во последниве неколку години вниманието со кое децата се посветуваат во процесот на осознавање ја достигна точката на интерест, каде што почнува и да се претерува. Дури има и полно има на англиски Attention Deficit Disorder with or without Hyperactivity (ADD and ADHD), односно  Пореметување кое се манифестира како потешкотија во одржување на вниманието со или без хиперактивност. Децата се етикетирани со ова пореметување, фармацевските компании произведуваат лекови, веќе е испечатено голем број на литература која дава детални информации за ова пореметување, родителите убедени за проблематичноста на нивните деца прифаќаат се што им се сервира, едноставно кажано машинеријата е во погон.
 Децата учат и се обидуваат да комуницираат, доколку нивната комуникација не е разбрана тие ќе го пробаат секој можен начин за да бидат сватени. Денешницава потполно оптоварена од моментот да создаде генијалци, заборава дека всушност има работа со човечки суштесвта. Секој е индивидуа кој едноставно многу тешко влегува во калуп. Очекувањата вашите деца да бидат како детето на соседот кое на три години ја знае азбуката, свири на пијано, секогаш си игра сам може да не се исполнат. Опседнувањето на децата со информации и активности само за да бидеме сигурни дека нема да бидат просечни, всушност само го оптеретува нивниот за жал неселективен нервен систем. И најчесто тука почнуваат сите проблеми. Родители со големи очекувања за своите деца без желба тие самите да бидат дел од нивната генијалнот, не прифаќаат дека нивното дете е само дете.
 Децата по природа се љубопитни. Со тоа што ги прејадуваме со произвди кои имаат висок процент на шеќери а се сиромашни со минерали и витамини ја потикнуваме нивната приридна хиперактивност. Ограничениот простор на игра, најчесто во дневниот простор со пуштен телевизор им ја потиснува креативноста. И секако родители кои во трка со времето забораваат да им посветат внимание на децата. Оваа би рекла пеколна комбинација на нештата најчесто резултира со производ „проблематично“ дете.
 Детето е хипрактивно, бара внимание на секој можен начин и кога најчесто не го добива станува неподносливо. Овие деца често имаат проблем во градинка и во училиште.
 Решението е едноставно, сменете ја исхраната, посветете му повеќе внимание на вашето дете. Спортувајте заедно во природа. Вие потикнивајте ја нивната креативност со тоа што ќе ги слушате нивните приказни, наместо да ги ставите пред телевизор за неколку мигови „мир“. Нека ве радува нивната љубопитност тоа значи дека детето учи.
 Доколку ништо од ова не помага, и сеуште неможете да добидте комуникација со вашето дете хомеопатијата е убав начин да им се помогне.
 Терапијата е конституциска, тоа значи дека за секое дете зависно од начинот на однесување се издава и терапија.
 Ќе споменам неколку препарати:
Cina се деца кои лесно стануваат нервозни, шкрипат со забите, ја нишкаат главата, имаат променлив апетит и може да врескаат непотребно.
Barita carbonica за дечиња кои имаат проблем со помнењето. Склони се кон депресија и самосожалување.
Tuberculinum најчесто се издава за дечиња кои се едноставно им е тешко да седат и за време на час. Најчесто нивниот немир е потикнат од потребата за промена.
Lycopodium се издава на самоуверени многу интелегентни деца, кои поради арогантноста често влегуваат во конфликт со околината. Тоа може да се одрази и во училиште како немање интерес кон наставата.
Ова е само пример како може да помогне хомеопатијата во различни состојби на пореметување на вниманието.

Др. Биљана Ѓуроска
 


Листа на сите статии

 


Пристап за студенти:
Поддржете не на FB:
Посетете ја нашата Facebook група: „хомеопатија со Др. Биљана“
Форум за студенти:
Новости:
02.11.2012
Skopje Body, Mind and Spirit фестивал:
„Демистификација на хомеопатијата“ - предавач Др. Биљана Ѓуроска


Контакт | Кои сме ние? | Школа | најава за студенти | Услови за користење
homeopataija.com.mk - Сите права се задржани.