Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Кога станува збор за хронични дијареи, пред сè треба да се исклучи постоење на туморозни процеси или дивертикули, како и хеморагичен улцерозен ентероколит. Покрај другото треба да сме сигурни дека болниот не пати од паразити, или пак се навикнал да зема одредени...
Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Функционални колонопатии – Колонопатии со запек –

Колонопатиите се состојба, при која има дефекации, кои останале подолго време во цревата. Најчесто зборуваме за запек кога пациентот оди помалку од 3 пати седмично. Паралелно со лечењето големо внимание се посветува на диета (богата со целулозни влакна и пиење на...
Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Функционални колонопатии

Функционалните колонопатии се една од најчестите причини за консултации во општата медицина. За функционални колонопатии се зборува во случај на потешкотии во пасажата на дебелото црево без никакви органски пореметувања (со инфекции, паразити или тумор). Станува забор...
Улкус на желудникот и дванаесетпалечното црево

Улкус на желудникот и дванаесетпалечното црево

Чирот на желудникот пред сè е психосоматско заболување, кој се јавува соодветно на подложниот терен (променлив според индивидуата), на тригер фактори (преоптеретување од лекарства, психички фактори, хируршки операции).  Се јавува како резултат на хиперсекреција...
Препарати кои се наменети за гастроинтестинални потешкотии со попатни  општи симптоми

Препарати кои се наменети за гастроинтестинални потешкотии со попатни општи симптоми

Pulsatilla Кај овој препарат гастроинтестиналните симптоми се променливи; чуствуваат тежина во епигастриумот и понекогаш раздразнителни болки. Често болките се резултат на конзумирање на мрсна храна (Pulsatilla е еден од основните препарати кои се издаваат во случаите...
Препарати кои имаат главен афинитет кон гастроинтестиналниот тракт со попатни емотивни проблеми

Препарати кои имаат главен афинитет кон гастроинтестиналниот тракт со попатни емотивни проблеми

Nux vomica Болниот се жали на грчеви и горење во пределот на епигастриумот; често има чуство на тежина. Потешкотиите се појавуваат најчето при прејадување и злоупотреба на алкохол и различни стимуланси (кафе, силни запршки и др.) или лекови. Се влошува час-два по...
error: