Статии

Метеоропатија и хомеопатските лекови II

ПРОМЕНА НА ВРЕМЕТО ОД ЛАДНО НА ТОПЛО (ВЛОШУВАЊЕ) Bryonia Kalium sulfuricum Кај овој препарат сите симптоми се влошуваат од топлина. Причината за тоа е бидејќи се топлокрвни. Неможат да ја издржат топлината на собата или било каква друга форма на топлина.  Се...

read more

Метеоропатија и хомеопатските лекови

Метеоропатија (од Грчки meteora – неземски, боженствен феномен и phatos – болка) е пореметување, или физичка состојба или симптом кое се должи на состојбата на времето како влажност, температура или притисок. Луѓето кои патат од овој феномен се викаат...

read more

Прва помош со хомеопатија – Повреда на нервното ткиво

Hypericum perforatum Овој препарат го има истиот ефект кај траума на нервите како што го има Arnica-та на мускулното ткиво. Остри, прободувачки, неиздржливи болки,  кои се движат по должината на нервот, најмногу во пределот на траумата. Се влошува од допир и од...

read more

Прва помош со хомеопатија – Очни трауми

Hamamelis За субкоњуктивни крварења, кога очите се исполнети со крв и болката е карактеристична за овој препарат со чувство на прскање на очните јаболка. Ledum palustre Овој препарат е за „помодрено око“. Слично на Arnica во токсични дози белиот ледум предизвикува...

read more

Прва помош со хомеопатија – Фрактури

Фрактурите се резултат на траума предизвикана од делување на голема сила, при тоа го оштетува коскеното ткиво и тоа преку дејство на лост или пак од продолжено дејство, продолжено пренапрегање. Фрактурите може да бидат препознати веродостојно по дисторзијата на...

read more

Прва помош со хомеопатија – Шинувања

Повредите кои се јавуваат како резултат на изместување и превиткување често се предизвикани од траума која се случила под дејство на ненадејна сила која ја преистегнува нормалната подвижност на зглобот, мускулот или лигаментите. Зависно од интензитетот на траумата,...

read more

Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Кога станува збор за хронични дијареи, пред сè треба да се исклучи постоење на туморозни процеси или дивертикули, како и хеморагичен улцерозен ентероколит. Покрај другото треба да сме сигурни дека болниот не пати од паразити, или пак се навикнал да зема одредени...

read more

Функционални колонопатии – Колонопатии со запек –

Колонопатиите се состојба, при која има дефекации, кои останале подолго време во цревата. Најчесто зборуваме за запек кога пациентот оди помалку од 3 пати седмично. Паралелно со лечењето големо внимание се посветува на диета (богата со целулозни влакна и пиење на...

read more

Функционални колонопатии

Функционалните колонопатии се една од најчестите причини за консултации во општата медицина. За функционални колонопатии се зборува во случај на потешкотии во пасажата на дебелото црево без никакви органски пореметувања (со инфекции, паразити или тумор). Станува забор...

read more

Улкус на желудникот и дванаесетпалечното црево

Чирот на желудникот пред сè е психосоматско заболување, кој се јавува соодветно на подложниот терен (променлив според индивидуата), на тригер фактори (преоптеретување од лекарства, психички фактори, хируршки операции).  Се јавува како резултат на хиперсекреција...

read more

Препарати кои се наменети за гастроинтестинални потешкотии со попатни општи симптоми

Pulsatilla Кај овој препарат гастроинтестиналните симптоми се променливи; чуствуваат тежина во епигастриумот и понекогаш раздразнителни болки. Често болките се резултат на конзумирање на мрсна храна (Pulsatilla е еден од основните препарати кои се издаваат во случаите...

read more

Препарати кои имаат главен афинитет кон гастроинтестиналниот тракт со попатни емотивни проблеми

Nux vomica Болниот се жали на грчеви и горење во пределот на епигастриумот; често има чуство на тежина. Потешкотиите се појавуваат најчето при прејадување и злоупотреба на алкохол и различни стимуланси (кафе, силни запршки и др.) или лекови. Се влошува час-два по...

read more

Гастроинтестинален Тракт

Основни лекарства со дејство на гастроинтестиналниот тракт Lycopodium clavatum Диспепсија со метеоризам: кај болниот отекува стомакот веднаш по јадење, дури и во мали количини, подригнувањето и испуштањето на гасови не доведува до олеснување (Кај Nux vomica...

read more

Хомеопатија едноставно објаснета

Хомеопатија едноставно објаснета 25 Maj, 2017 Хомеопатијата е ефективен и научен систем на исцелување кој му помага на природното тежнеење на организмот да се излекува самиот себе. Хомеопатијата е метод кој го почитува принципот дека сите симптоми на болест се...

read more

Хомеопатија

Хомеопатија 05 Maj, 2015   Името хомеопатија потекнува од грчкиот збор homio што значи слично, и phatos што значи патње, сочуство… Самиот збор го потенцира главниот принцип на хомеопатијата similia similibus curentor, односно слично се лекува со слично....

read more

Компасот на нашето здравје

Компасот на нашето здравје 25 Maj, 2017   Компасот ни служи како навигациона алатка. Најважниот дел од оваа алатка е магнетизираната игла, но доколку не се обележат четирите правци под иглата, употребата на иглата е вон контекстот. Со која цел иглата би...

read more

Емоционална хомеопатија

Емоционална хомеопатија 23 Maj, 2017   Зошто постојат негативните емоционални карактеристики? Емоционална хомеопатија Наследуваме одредени особини исто како што наследуваме и одредени физички одлики. Начинот на кој реагираме на животните искуства води до...

read more
ГАИА

Бул. АСНОМ бр. 24 локал 3, 1000 Скопје
+389 70 72 36 31
+389 2 511 0234
info@homeopatija.com.mk

СЛЕДЕТЕ НЕ
error: