Прва помош со хомеопатија – Шинувања

Прва помош со хомеопатија – Шинувања

Повредите кои се јавуваат како резултат на изместување и превиткување често се предизвикани од траума која се случила под дејство на ненадејна сила која ја преистегнува нормалната подвижност на зглобот, мускулот или лигаментите. Зависно од интензитетот на траумата,...
Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Функционални колонопатии – Колонопатии со дијареа

Кога станува збор за хронични дијареи, пред сè треба да се исклучи постоење на туморозни процеси или дивертикули, како и хеморагичен улцерозен ентероколит. Покрај другото треба да сме сигурни дека болниот не пати од паразити, или пак се навикнал да зема одредени...
Функционални колонопатии               – Колонопатии со запек –

Функционални колонопатии – Колонопатии со запек –

Колонопатиите се состојба, при која има дефекации, кои останале подолго време во цревата. Најчесто зборуваме за запек кога пациентот оди помалку од 3 пати седмично. Паралелно со лечењето големо внимание се посветува на диета (богата со целулозни влакна и пиење на...
Функционални колонопатии

Функционални колонопатии

Функционалните колонопатии се една од најчестите причини за консултации во општата медицина. За функционални колонопатии се зборува во случај на потешкотии во пасажата на дебелото црево без никакви органски пореметувања (со инфекции, паразити или тумор). Станува забор...
Улкус на желудникот и дванаесетпалечното црево

Улкус на желудникот и дванаесетпалечното црево

Чирот на желудникот пред сè е психосоматско заболување, кој се јавува соодветно на подложниот терен (променлив според индивидуата), на тригер фактори (преоптеретување од лекарства, психички фактори, хируршки операции).  Се јавува како резултат на хиперсекреција...
error: